Lesz Nyugdíjam

Lesz Nyugdíjam

A nyugdíjbiztosítások fajtái

2017. március 23. - lesznyugdijam

Amennyiben nyugdíjbiztosítást szeretnénk, akkor is több lehetőség áll előttünk. Az adott nyugdíjbiztosításokon belül pedig még jelentősebb különbségek adódhatnak. Nézzünk hát meg egy rövid áttekintést a nyugdíjbiztosításokat illetően!

december-31nyb.png

Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítások

Az első és legegyértelműbb különbség a díjfizetésben keresendő. Vannak azok a nyugdíjbiztosítások, ahol folyamatosan pénzt takarítunk meg, és vannak ahol csak egyszer. Értelemszerűen ez utóbbiak az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítások.

Ezen kívül szinte mindenben hasonlítanak egymásra, ugyanúgy igényelhetünk rá 20%-os, akár 130 ezer forintos adókedvezményt. Ezeknek a lejárati összegéhez is csak akkor jutunk hozzá, hogyha nyugdíjba vonultunk, vagy elértük a 65. életévünket, vagy megrokkantunk, vagy meghaltunk.

Ráadásul több biztosítónak is van ilyen megoldása, mint például az Allianz, Generali, vagy MetLife.

A garantált nyugdíjbiztosítások

Sokan akadnak, akik félnek a befektetésektől. Pár embernek negatív tapasztalatai voltak a befektetéses életbiztosításokkal kapcsolatban, ezért más lehetőséget keresnek. A biztosítók rájuk is gondolnak, ezért már választhatunk ún. garantált nyugdíjbiztosítást.

Ugyanúgy vonatkoznak rájuk a nyugdíjbiztosításokra vonatkozó szabályok, csak itt előre tudni fogjuk, hogy mekkora összeget kapunk meg nyugdíjszolgáltatásként. Sőt, ha a biztosító az általa garantáltnál magasabb nyereséget ért el, akkor abból is részesülünk.

Választhatunk ilyen szerződést az Aegonnál, az MKB-nál, vagy akár az Uniqa-nál is.

A befektetés alapú nyugdíjbiztosítások

Továbbra is a legnépszerűbb nyugdíjbiztosítások a befektetés alapúak, hivatalos nevén unit linked nyugdíjbiztosítások. Itt mi magunk választjuk, ki hogy a biztosító kínálatából konkrétan milyen eszközalapokba fektessék a pénzünket. Ennek a hozama adja a nyereségünket.

Várhatóan magasabb lejárati összeget tudunk ezzel elérni, mint egy garantálttal, de nem biztos, és nincs garancia. Fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy a visszaigényelt 20%-os adókedvezményt, mibe fektetik be. Szinte minden biztosítónál választhatunk unit linked alapú nyugdíjbiztosítást, éppen ezért még tüzetesebben érdemes átnéznünk őket.

Összegezve tehát, számos különböző nyugdíjbiztosítás közül választhatunk, így biztos megtaláljuk a számunkra kedvezőt. Nem érdemes azonban elhamarkodottan dönteni, mert ha nem jól választunk, akkor több millió forinttól eshetünk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://lesznyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr7312365175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása