Lesz Nyugdíjam

Lesz Nyugdíjam

Amit a nyugdíjbiztosításokról feltétlenül tudni kell

2017. március 06. - lesznyugdijam

Jól tudjuk, hogyha nyugdíj megtakarítást szeretnénk magunknak, akkor 3 lehetőség áll előttünk. E három közül az egyik lehetőség a nyugdíjbiztosítás. A befektetéses életbiztosításokról (melyek az alapjai a nyugdíjbiztosításoknak) ellentétes véleménnyel vannak az emberek, ezért érdemes utánajárnunk, hogy mi is az igazság.

2014-nyugdijbiztositas-egy-uj-kor-kezdete.png

 

A nyugdíjbiztosítások evolúciója

2014 január elsejét írtunk, amikor már lehetett nyugdíjbiztosítást választani, és nem „csak” önkéntes nyugdíjpénztárt, vagy nyugdíj előtakarékossági számlát. Ahogy a bevezetőben is elhangzott ezek a szerződések nagyon hasonlítottak a megtakarításos életbiztosításokra, a legjelentősebb különbséget a visszaigényelhető 20%-os, éves szinten 130 ezer forintos adókedvezmény jelentette.

Majd innen folyamatosan elkezdték a költségeket faragni. Először a felelős felügyeleti szerv az MNB létrehozta a TKMNY fogalmát. Maga a TKM (Teljes Költségmutató) arra hivatott, hogy megmutassa mekkora költséget von el a biztosító 10, 15, illetve 20 éves távon. A TKMNY pedig egy olyan felső plafont mutat, amelynél nem lehet drágább egy nyugdíjbiztosítás.

Majd el is jutottunk 2017 január elsejéhez, amikor is létrejöttek az etikus nyugdíjbiztosítások. Ennek a koncepciónak a lényege, hogy sokkal láthatóbban kell a biztosítóknak feltüntetni a költségeket, és hogy olcsóbbak legyenek. Ez a törekvés is jól sikerült hiszen a TKM értékek majd 1,5-2%-kal lettek alacsonyabbak.

Érdekességek

Korábbi adatok szerint több, mint 137 ezren választották már saját maguknak a nyugdíjbiztosítást.

Ezen szerződések éves díja átlagosan 208 ezer forint, és átlagosan a szerződő ügyfelek életkora 45 év, vagyis átlagosan 20 évig takarítunk meg nyugdíjra.

Ezek valóban érdekes tények, de akad egy megdöbbentő adat is. A 137 ezer szerződésből, csak 91 ezerre igényelték vissza az adókedvezményt. Már pedig ha egy átlagos szerződést nézünk (20 év, évente 208 ezer forint befizetés), akkor hozamok nélkül is ez 832 ezer forint veszteséget jelent. Nagyon fontos, hogy minden évben igényeljük vissza az adókedvezményt az adóbevallásunkban.

Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjbiztosításoknak a legszéleskörűbb a szolgáltatása, hiszen fizet, ha:

  • elérjük a szerződés indításakor aktuális nyugdíjkorhatárt
  • ha nyugdíjba vonultunk
  • ha megrokkantunk
  • ha meghaltunk

Összegezve tehát, más eddig is sokan választották a nyugdíjbiztosítást, ami biztató. Ahogy kiderült, sajnos sokan azonban nem használják ki az egyik nagy előnyt, a 20%-os adókedvezményt, mi ne essünk ebbe a hibába. Sőt, már rögtön a legelejétől érdemes egy szakértő segítségét kikérni, hiszen az egyes szerződések között még nagyobb különbségek lehetnek, mint 832 ezer forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://lesznyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr10012317669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása