Lesz Nyugdíjam

Lesz Nyugdíjam

Mit gondolunk mi magyarok a nyugdíjról?

2017. március 07. - lesznyugdijam

Van pár olyan téma, amelyről mindenkinek meg van a véleménye. Ide sorolható a politika, a vallás, a labdarúgás, és természetesen a nyugdíj kérdése is. Bár mind érdekfeszítően érdekes gondolatokat ébreszt bennünk, de mi most maradjunk csak a nyugdíjnál. Tudjuk, hogy valami baj van vele, de mik a konkrétumok? Tudjuk-e ezekre a megoldásokat?

akar-tobb-mint-50_-os-hozamunk-lehetett-2014-ben-a-nyugdijbiztositasokonnybp.png

Lesz-e nyugdíjunk, és ha igen mennyi?

A nyugdíjjal kapcsolatos pesszimizmus egyáltalán nem meglepő. Érdekes, hogy míg korábban sokan várták a nyugdíjas kort (nem kell dolgozni, nyugodtan le lehet menni a vidéki nyaralóba, lehet az unokákkal játszani), addig a mostani fiatalok egyáltalán nem így gondolják. Nekik már a nyugdíj az anyagi nehézségeket, a társadalmi „nem megbecsülést”, és a betegséget juttatja eszükbe.

Szám szerint 71%-unk tudja, hogy nem számíthat megfelelő nyugdíjra, legalábbis ez derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezettek mindössze 27%-a várja a nyugdíjas éveket. Általános elégedetlenség övezi az a tényt, hogy a befizetett adókhoz képest kevés nyugdíjra számíthatunk. A kutatás eredménye szerint az utolsó elvárt fizetésünk 220 ezer forint körül mozog, míg, az elvért nyugdíjunk 200 ezer forint.

Az elvárásaink messze vannak a valóságtól

Azzal mind tisztában vagyunk hogy mindenki más összeget keres meg havonta, és más életszínvonalon él, így a nyugdíj igényeink is mások. De az már most is kivehető, hogy sem az „álomkereset”, sem az „álomnyugdíj” messze nem reális.

Mert az átlagkeresetek nagyjából 160 ezer forint körül mozognak, míg az átlagnyugdíj nem éri el a 120 ezer forintot. Ebből 2 dolog következik. Az első hogy amit elvárunk, és ami várható az sajnos köszönő viszonyban sincs egymással. A másik pedig érdemes azt is megnézni, hogy míg azt szeretnénk, hogy az utolsó fizetésünk és a nyugdíjunk között maximum 20 ezer forint legyen a különbség, addig a valóságban ez 40 ezer forint, és ez csak nőni fog.

Van megoldás

Igenis lehet nekünk is olyan kellemes, és élhető nyugdíjas életünk mint korábban egyeseknek az megadatott. Mindössze annyit kell tennünk, hogy hamarabb elkezdünk felkészülni az idős korra. Nekünk már életünk korai szakaszában el kell kezdenünk a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, és nyugdíjbiztosítás) egyikén keresztül megtakarítani, amire az állam 20%-os adókedvezményt ad. Így a nyugdíjunk nem rossz lesz, hanem az unokákkal való játékl, nyaralásról, és új hobbikról fog szólni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lesznyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr312327385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása