Lesz Nyugdíjam

Lesz Nyugdíjam

Van okunk félni a nyugdíj megtakarításoktól?

2017. február 27. - lesznyugdijam

Bár szinte mindenki tisztában van azzal, hogy nyugdíjra muszáj valahogy félretenni, mégis kevesen teszik ezt meg. Ennek számos oka adódhat, de az egyik legerősebb ellenérzés a félelem. Mi történik ha rossz nyugdíj megtakarítást választunk? Mi lesz a veszteséges lesz a befektetésünk? Mi van, ha "ellopják" a pénzünket? Ezek a kérdések tesznek minket bizonytalanná, ezért járjunk utána, hogy valóban megalapozott ez a félelmünk?

Melyek a valós félelmeink?

A bevezetőben elhangzott kérdések természetesen érthetőek, de a nagy részük legfőképp kifogásként szolgál. Sokan azt is mondják, hogy nincs pénzük, amit félretehetnének. Ez persze van ahol sajnos előfordul, de a legtöbbünk ha jobban odafigyel a pénzre, akkor tud félretenni.

A félelmeink a régi tapasztalatokból fakadnak, de menjünk utána tényszerűen, hogy mi tart vissza minket az esetleges nyugdíj megtakarítás elindításától! Alaposan végiggondolva 2 fő indokot találunk, a magánnyugdíjpénztárak államosítására, és a megtakarításos életbiztosításokkal kapcsolatos ellentmondásokra.

van-okunk-felni-a-nyugdij-megtakaritasoktolps.png

A nyugdíjbiztosítás nem ugyanaz, mint az életbiztosítás

A megtakarításos életbiztosításokat olyan kritikák érték korábban, hogy drágák, veszteségesek, és nem éri meg ilyet indítani. Akadtak olyanok, akik kevesebb pénzt kaptak vissza mint amit befizettek ez tény, és való. Azt azonban érdemes tudni, hogy ezen szerződések sosem futottak végig. Márpedig a szerződés szerint ilyenkor bizonyos levonásokkal számolni kellett.

Most viszont 2017-et írunk és eljött az etikus élet-; és nyugdíjbiztosítások ideje. Ennek pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát. A koncepció lényege, hogy egy pénzügyekhez nem értő ügyfél is lássa, mekkora költséget von el a biztosító. Ráadásul ezek a költségek még csökkentek is tavaly óta. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjbiztosítások után igényelhető 20%-os, évente legfeljebb 130 ezer forintos adókedvezmény is a nyereségünket növeli. Így kijelenthető, hogy az etikus nyugdíjbiztosítások, összehasonlíthatatlanul előnyösebbek, mint azok a megtakarításos életbiztosítások, amelyekhez korábban egyeseknek negatív tapasztalata volt. Viszont még mindig élénken él bennünk a a magánnyugdíjpénztári affér, ami visszatarthat egy jó nyugdíj előtakarékosság indításától.

A magánnyugdíjpénztár és a nyugdíj megtakarítások közti különbségek

Sajnos nagyon sokan tévhitben vagyunk a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatban. Bár a közhiedelemben saját megtakarításnak könyveltük el, nem szabad elfelednünk, hogy ezt nem mi fizettük az adózott pénzünkből, hanem a munkáltatónk utalta a bruttó bérünkből (8%-ot). Emiatt lehetett az állam csak akkor hagyta meg ezt a pénztári megtakarítást, hogyha mi nyilatkoztunk róla, hogy nem szeretnénk visszalépni a kizárólag állami nyugdíjrendszerbe. Ennek az etikai részét nem tisztünk elbírálni, viszont az biztos, hogy az állam még soha senkinek nem vette el a saját pénzéből indított megtakarítását. Ez olyan lenne, mintha leemelnék a számlánkról a pénzt.

Legyen szó akár önkéntes nyugdíjpénztárról, akár nyugdíj előtakarékossági számláról, vagy nyugdíjbiztosításról, teljesen független az államtól, és még sz SZJA-ként befizetett adónkból vissza is tudunk rá igényelni pénzt.

Megválaszolva a címben feltett kérdést: Nem, nincs okunk félni a nyugdíj megtakarításunktól. Amennyiben ezt a két tényt magunkban helyre tudtuk tenni, akkor a félelmeink elillannak. Nem marad más feladatunk, mint meghatározni mekkora az a rendszeres megtakarítás, amelyet hosszú távon tudunk vállalni, és a leendő nyugdíjhiányunkat is el tudjuk vele tüntetni. Érdemes ebben szakértő segítségét kérni, mert akkor rögtön tud nekünk egy megfelelő, konkrét nyugdíj megtakarítást ajánlani. Ne húzzuk sokáig a szerződés indítását, mert az idő csak akkor dolgozik nekünk, hogyha már él a nyugdíj előtakarékosságunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://lesznyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr7212298489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása