Lesz Nyugdíjam

Lesz Nyugdíjam

A nyugdíj megtakarítások adókedvezménye

2017. március 08. - lesznyugdijam

Kimondva-kimondatlanul is a nyugdíj megtakarítások igazi vonzereje az adókedvezmény. Ezért is megdöbbentő, hogy rengetegen nem élnek a lehetőséggel, még azok közül sem, akik választottak már nyugdíj előtakarékosságot. Nézzük meg, hogy mi mindent érdemes tudni az adókedvezményről.

2016-ban-jon-a-nyugdijemeles-de-ne-nagyon-oruljunknyb.png

A legfontosabb tudnivalók

Legyen szó bármelyik nyugdíj előtakarékosságról, az adókedvezmény mértéke az előző évben befizetett díjak 20%-a. Viszont ennek a 20%-nak a felső értékhatára eltér a nyugdíj megtakarításoknál:

 

  • önkéntes nyugdíjpénztár esetén évente legfeljebb 150 ezer forint
  • NYESZ számlánál évente 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor pedig 130 ezer forint
  • nyugdíjbiztosítás esetén pedig évente akár 130 ezer forint

Ugyancsak egységes, hogy az adókedvezményt az SZJA-ból befizetett adónkból igényelhetjük vissza, és ezzel el is jutottunk egy nagyon fontos információhoz.

Igényeljük vissza az adókedvezményt!

Megdöbbentő adat, hogy azok közül, akik nyugdíjbiztosítást választottak, minden 3. ember elfelejti visszaigényelni az adókedvezményt. Ez azért lehet, mert sokan összetévesztik az állami támogatást (mint például a lakástakarékoknál) az adókedvezménnyel.

Amíg az állami támogatás alanyi jogon jár, addig az adókedvezmény nem. Ahhoz, hogy ezt megkapjuk, minden egyes évben az adóbevallásunkban jelezni kell az állam felé, hogy igényt tartunk rá. Innentől fogva pedig az államnak 30 napja van arra, hogy elutalja a nyugdíj megtakarításunkra. Bizony, minden esetben a nyugdíj megtakarítás egyenlegét fogja növeli az adókedvezmény, és nem a bankszámlánkat.

Mire figyeljünk az adókedvezménynél?

Sajnos akadnak olyan emberek Magyarországon, akik nem tudják a nyugdíj megtakarításukat növelni az adókedvezményekről. Nézzünk meg pár példát:

  • A KATA-s vállalkozók nem fizetnek SZJA-t (személyi jövedelemadót), így ők nem tudják miből visszaigényelni az adókedvezményt
  • Akiknek 3 gyermekük van, azok havonta 99 ezer forintot kaphatnak meg családi adókedvezmény néven, ami szintén az SZJA-ból kerül jóváírásra. Így félő, hogy az összes így befizetett adót felhasználják, és nem marad, amit a nyugdíj megtakarításra lehet visszaigényelni.
  • Azok, akik külföldön dolgoznak, és nincsen magyarországi bejelentett bérük, sajnos szintén nem tudják kihasználni ezt a remek lehetőséget.

Összegezve tehát a nyugdíj megtakarítások adókedvezménye egy nagyon jó lehetőség a kezünkben, hogy jobb nyugdíjas életszínvonalat érjünk el. Gondoljunk bele minden befizetett 1.000 forintunk után 1.200 forint dolgozik a magasabb nyugdíjvagyonunkért. Csak azt ne felejtsük el, hogy minden évben vissza kell igényelni, különben ha akár csak egyet is elmulasztunk, többé nem lesz lehetőségünk pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://lesznyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr8512327927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása